Robide so že cel mesec v polnem rodnem obdobju.Vsak teden jih oberem in shranjujem za zimske čase.
Največkrat naredim kar Robidov sirup.
Zrele robide poberem in jih razgrnem na čisto kuhinjsko krpo.Počakam kakšno uro ali dve in preverim če so res čiste.Glede na to,da se robide vzpenjajo po pergoli in ne po zemlji jih ne perem.
Stresem jih v večjo posodo in posujem s sladkorjem.Na 2 kilograma robid dodam liter vode in 1 kilogram sladkorja.Posodo pokrijem in pustim da se čez noč sokovi in sladkor pomešajo.
Po 12 urah dolijem še en liter vode in vse skupaj zavrem.Pustim da rahlo vre 10 minut, vmes premešam in dodam zavitek citronke.
Sok precedim in vroče napolnim steklenice .
Sadno kašo,ki je ostala na cedilu prestavim nazaj v posodo,zavrem in takoj napolnim kozarce.Kašo potem uporabim namesto marmelade .Zelo dobra je v skutinih cmokih,roladi ali gratiniranih palačinkah.
Poda pa se tudi k pečeni govedini .
Biti z naravo,
jo gledati in se z njo pogovarjati je resnična sreča.
Lev Nikolajevič Tolstoj
Ni komentarjev:
Objavite komentar