četrtek, 1. november 2018

Kutinov sir

O kutinah sem pisala že TULE .


Tokrat pa še malo več o uporabnosti v kulinariki.
Ker je domača kutina letos prvič takole bogato obrodila se z recepti še malo lovim.
Kar nekaj jih je na netu,v tujih kuharicah jih je še več.Sama sem prišla do nekega približka ali če napišem domače,moj recept je tak kot bi ga Soča skupaj znesla.Nimam navade tehtat ali merit tekočin-vse delam nekje z občutkom.
.......kutin nisem lupila ,niti jih nisem prala.Rasle so na domačem vrtu,v čistem okolju,zato sem jih samo temeljito obrisala.
Sadež sem razrezala na četrtine,odstranila peclje in peške.Približno 3 kg kutin sem zalila z 3 dcl vode in dodala dober kilogram sladkorja.
Vse skupaj sem dala v pečico,na malo več kot 100 stopinj za 2 uri.
Kutine so res lepo razpadle,da je prišla lepa,gosta žele  masa sem še malo pomagala z paličnim mešalnikom.
Lahko bi dodala cimet,vaniljo,rum,......vendar nisem.Pustila sem samo naravno aromo,naslednjič pa pridejo dodatki,...

Vso maso sem pretresla v pekač,poravnala z nožem (prej položim peki papir) in vključila pečico na ventilacijo.Masa je bila visoka slab cm.
Postopek sem ponavljala vsak dan za uro ali dve več kot 14 dni.
Ker pa pečico potrebujem skoraj vsak dan in sem bila prekladanja pladnjev že malo sita  sem sedaj že gosto in trdo ploščo lepo razrezala in dala v sušilnik.Verjetno bi bilo bolje če bi to naredila že prej.


Kocke sem vsake toliko obrnila,saj le tako poskrbimo da gre ven čim več vlage.

Ko se masa ni več rosila sem jo razrezala na male kocke,trikotnike in zvezdice.
Vse sem povaljala v navadnem kristalnem sladkorju ,lahko bi vzela tudi rjavega,...





Ostanke pri rezanju zvezdic sem dala v posodo in jih bom uporabila pri kolaču,panetonu,šarklju,...


Ostale pa sem zapakirala v darilno embalažo in bodo počakale na decembrske dni.






lep četrtek vam želim

Ni komentarjev:

Objavite komentar