četrtek, 19. september 2013

Ozimnica

Letos nekako nisem bila tako pridna kot prejšnje leto,
pa vendar so police tudi letos v naši špajzi kar polne.

Najprej sem pripravljala bezgov in akacijev sirup.



Nadaljevala sem z češnjevim kompotom



in malinovim sirupom.


Jagode in ostalo jagodičje sem skuhala v marmelade.



Letos so kumarice začele zelo pozno.
No,pa vendar kakšnih 50 kozarcev je.
Ker so nepogrešljive tudi v ostalih solatah jih bo enkrat spomladi najbrž že zmanjkalo.




Tudi pečeno rdečo papriko imamo zelo radi.


Iz paprik,bučk,paradižnika,....so nastale omakce

iz pelatov pa mezga



Na polici je tudi nekaj feferončkov :)

Trenutno pa "čistim" po vrtu ,terasi in rastlinjaku.
Kar nekaj serij mešane ali po domače "Srbske" solate je že na polici.
In kot kaže jih bo še nekaj.



mavrica barv


In nikar ne glejte pokrovčkov.
Imam miks in miks.
Naslednjo leto moram narediti malo več reda z njimi.

Kako pa ste VI z domačo ozimnico??

17 komentarjev:

  1. hm hm če letos nisi bila tako pridna kot lani, kaj je bilo šele lani????pa sem jaz mislila, da sem letos pridna z nekaj kozarčki paradižnikovega preliva za testenine in dvemi kozarčki vloženih jurčkov......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf,jurčki :).
      Vidiš teh pa tule skora ni,ali pa jih jaz ne najdem .
      Je pa res da se tudi medvedu rada izognem ;)

      lp

      Izbriši
  2. Tudi jaz se sprašujem, kako zgleda pri tebi ozimnica, ko si pridna ... :-) Jaz sem začela z bezgovim sirupom in nadaljevala z jagodovo in marelično marmelado, malinovcem, breskvovim kompotom, kuhala sem paradižnik, sušila marelice, dren, zelišča, gobe, delala domači amaretto in orehovec in pridno polnila skrinjo s sadjem in zelenjavo. Domišljam si, da sem bila še kar pridna :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi zelo pridna !!!


      Amareto in orehovec-hm to zna biti tudi zelo nekaj dobrega :)

      lp

      Izbriši
  3. Torej lani je bilo še zelo veliko domačih gostih sokov.Delala sem jagodni sok,hruškov sok,grozdnji sok,korenčkov sok,......
    Letos je pomladni mraz in seveda poletna suša sadje kar precej oklestil.


    lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Splača se vdret k tebi, dobrot v obilju!!
    Moja špajza je pa prazna.... ker pri naših skromnih treh dušah v familiji ni nikogar, ki bi toliko pojedel, da bi se mi ljubilo delat. Skupaj jemo kosilo in večerjo samo ob vikendih. Kislih kumaric pojemo natanko 2 kozarčka letno. Feferoni izped dveh let so tudi še na polici. Marmelade pa kuhata babici...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm,ja,
      nas je 5 in kuham zagotovo 2x na dan in mož si nosi malico s seboj v službo.
      Tako se zgodi da kozarci kar dnevno izginjajo iz špajze.
      Verjetno pa če bi bili samo 3 in bi bila po cel dan v službi tudi ne bi nič vkuhavala ali vlagala.
      Verjetno tudi časa pridelati ne bi bilo.

      lp

      Izbriši
  5. U, tebe se je splačalo oženit :)) Res si pridna. Všeč! Ampak tele kumarice! Letos jih je bilo pri nas le za vzorec, za sproti. Kakšne kisle neki! Papriko je vso bramor pojedel, od kislega bo kakšna srbska, papriko bom mogla kupit na kakšni drugi kmetiji, da jo bomo vlagali, upanje so le še prihajajoče štorovke. Jurčki ne pridejo do kozarčkov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kumare smo letos imeli v rastlinjaku in so sicer začele roditi zelo pozno,vendar nekaj se jih je le nabralo.

      lp

      Izbriši
  6. Uauauu pridna si.Pri nas smo kuhali breskov kompot, češnjev, kuhali slivov, breskovo, češnjevo, mešano marmelado, kuhali ajvar.Ostale stavri pa nam prijazno naredijo mame/babice :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi zelo pridna.
      Ajvar nisem delala še nikoli,niti ga ne znamo uporabljati.
      Bo pa tole iziv za naslednje leto.

      lp

      Izbriši
  7. Pri nas v shrambi:metin,melisin,bezgov,ribezov,robidin sirup;jagodni,marelični,hruškov,breskov gosti sok.Kisle kumare,rdeča pesa v kisu,solata s fižolom,srpska solata,rdeče zelje v kisu,pečeni melancani s česnom v olivnem olju.Kompoti češnjev,višnjev,hruškov,breskov,slivov,figov in kutinov.Marelična,slivova in grozdna marmelada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf,tudi zelo,zelo pridna !!!!
      A lahko zaupaš recept za:
      -rdeče zelje v kisu
      -fogov kompot
      Priznam,da za oboje slišim prvič

      lp

      Izbriši
  8. Uau, vse pohvale. Zelo si pridna. Jaz sem letos naredila samo paradižnikovo mezgo. Z marmeladami naju pa tašča zalaga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala,
      tudi z paradižnikovo mezgo je veliko dela.Pridna !!

      lp

      Izbriši