petek, 20. maj 2016

Ko zboli paradižnik

Hja,tudi paradižniki kdaj zbolijo.
Jaz jih sicer ne nosim ravno po rokah in jih ne zavijam v vato in so temu primerno tudi kar odporni na vremenske vplive.
Je pa res da vsaketoliko pa je potrebno tudi malo pomoči.

Tele dni ko je bil dež in je zemlja zbita kot kamen je res zelo priporočljivo da zemljo malo porahljate in ji date malo zraka ,dodate kisika.Na moji terasi so paradižniki že vsaj 2x doživeli sodro in celo malo toče.
Zato so listi poškodovani,rumeni,luknjasti,nacufani,...

Kar se je dalo sem kar odrezala stran .


In rastline pošpricala z sodinim pripravkom.
Svetujem da pošpricate zvečer,v oblačnem vremenu,pred dežjem ali še bolje po dežju.
Domačih pripravkov in zvarkov je na netu zelo veliko.Jaz si že leta pripravljam sodin pripravek.

Če tehle posod za škropljenje nimate si lahko pomagate tudi z embalažo od čistil.Tudi tiste razpršilke lepo delujejo,le temljito jih prej očistite.

No,proti škodljivcu ki mi veselo uničuje čilije pa žal ni druge kot zemljo zelo dobro prekopat in jih ročno pobrati.In tako sem z vso ihto prekopala korita na terasi.Skoraj v vsakem koritu sem jih našla .Letos sem paradižnike posadila tudi v tale velika korita na terasi.Prejšnja leta sem v njih imela robide in maline.Letos so dobile prostor na vrtu in jaz sem dobila malo več prostora za paradižnik.
V teh koritih so nižje determinirane sorte,dwarf sorte in pa bolj zgodnje sorte.


Lep,sončen viken vam želim

ps:V res veliko zadovoljstvo mi je brati vaše komentarje in prav vesela sem če lahko z svojimi skromnimi nasveti komu pomagam.Če je zaradi moje pisarije iz Cuprnije nekje na čisto drugem koncu naše kokoške zrastel paradižnik iz semena vzgojenega pri meni si rečem :HURA,dokler bomo sejali bomo tudi želi.Ni veliko,ampak začetek je.
Naj bo čim več zelenih prstov in veliko domačega pridelka.

 

6 komentarjev:

 1. Ja.ja...več kot dobrodošli so tvoji nasveti....da o semenih paradižnika ne govorim. Ravno v glavi naše kokoške kjer domuje LAtina cuprnija....sem ti malček ukradla.....so se tvoji paradižniki se kako lepo udomačili. Hvala ti.

  OdgovoriIzbriši
 2. Tudi na drugem koncu Slovenije so tvoja semena vzklila in veselo rastejpo in se množijo naprej. Te bom pa letos spet malo pocukala za ene par sort, ki sem jih zgubila.

  OdgovoriIzbriši
 3. Res en velik hvala za vse nasvete in prigode, ki jih deliš z nami. Lani je pri nas paradižnik rastel prosto po paradižnikovo, letos imam svoje flance (tudi po tvoji zaslugi) in vsakič se kaj novega naučim.

  OdgovoriIzbriši
 4. Hvala za nasvete. :-) Pri nas za enkrat še ni nobenih težav. Paradižniki so preselitev iz "inkubatorja" na vrt dobro prenesli. :-))

  OdgovoriIzbriši
 5. Vedno se razveselim tvojih objav, tako navdihujoče so in polne poleta. Hvala za nasvete! Še naprej tako ustvarjalno!

  OdgovoriIzbriši
 6. Hvala za nasvete in še veliko užitkov na domačem vrtu:)

  OdgovoriIzbriši