petek, 05. avgust 2016

Paradižnik

Letos malo pozno in čisto počasi so se začeli barvati,debeliti in me razveseljevati z vso svojo paleto meni najljubših barv.

Prva kot že nekaj let tudi letos Maskotka in Matina.
Obe sorti lahko sadimo v posode,nekje 30x30cm velike,jih postavimo na toplo sonce.
Jim ne obtrgujemo zalistkov,listkov.Pustimo,da rasteta v "grm".Po potrebi odstranimo le rumene in obolele liste.Plodovi so rdeči,v velikosti žogice za namizni tenis.Okus pa sladek,paradižnikov .


Zelo zgodnja je tudi sorta Kimberley.Tudi za to sorto velja,da jo ne obtrgujemo,krajšamo,pinciramo.Veliko lepše raste če jo pustimo takšno kot si želi sama.Lepo uspeva tudi v posodah.Plodovi so značilne srčaste oblike,lupina je mogoče malo trša kot pri ostalih.Grot sorto sem dobila nekje z severa.
Je čokata sorta z močnimi stebli,listi so trdi in malo mastni.Odlično prenaša vročino na sončni terasi.Tudi to je nižja sorta,primerna ravno tako za zasaditev v posodah ali večjih koritih.
 

Med zgodnje sorte štejemo tudi Jagodko.Vzgajano jo kot vse ostale zgodnje nizke sorte.Brez "friziranja".


Darrel German se letos žal ni izkazal.Ne vem kaj mu ne odgovarja,saj je ta sorta bila prejšnja leta zelo bogato obložena z sočnimi,rdečimi plodovi.
Je tipično solatna sorta. 


Sleeping Lady je počasi se prebujajoča sorta,ki nikoli ne razočara.Čudovita lestvica barv me vsako leto navduši.Okus je sladek,poln-če je sadež prezrel postane mokast.
Sorta ,ki je stalnica na naši terasi.Njena vzgoja je enostavna.Bolj jo pustiš pri miru,lepše uspeva.
 


 Naslednje sorte so balkonske.Sadimo jih v malo večja balkonska korita.Na korito dolžine 60 cm sta 2 sadiki čisto dovolj.Vmes mogoče posadimo še kakšno baziliko.
Green Sausage,Gartenperle,Detskiy Sladkiy Slivka,Balkonzauber,Whipersnaper,Tambling Tom Yellow,Tambling Tom Red,100&1000,Koralik Cherry,Anmore Treasures,...

Kar vse balkonske sorte je potrebno obilno zalivati in večkrat pognojiti.Saj se zemlja v tehle koritih tudi zelo hitro iztroši.
So čudovit dodatek balkonom,terasam,vrtnim utam,...Pobiramo jih kar tako "mimogrede"ko si zjutraj odpremo balkonska vrata in opazujemo sončni vzhod.
Tudi pri balkonskih sortah ne krajšamo vejic,poganjkom.Pustimo rastlini svojo pot.
 
Lemon Boy,je sicer hibrid,ampak je toliko markantna in zanima barva da paše v vsak vrt.
Okus sladko-kisel,mogoče če biti želejček na koncu kar malo pikanten.Plod malo večji kot tenis žogica.
Meni ga je sodra sicer uničila 2x ,vendar se tale boy ne da kar tako hitro.Iz čisto malega peclja je zrasel še 1x in me obdaril z svojo barvo,ki res polepša dan.
 

Princes Borghese je tipična solatna sorta,ki se leto res zelo trudi,vendar ji lega dopoldanskega sonca nekako ne odgovarja.
 


Cosmonaut Volkov,je letos prvič na mojem vrtu in bo ostala stalnica.
Rastlina je v večji posodi,in rodi na polno.Je bogato obložena z sadeži,ki so sočnega in odličnega okusa. 

 Tsar of Bells je klasična solatna sorta.


Orange Santa je datljev paradižnik.Plodovi so okusni,sladki.Zraste pa kar krepko čez 2 m in njegova tanka stebla je potrebno skozi privezovati.

Upam da sem z svojimi začetnimi opisi komu pomagala in bo paradižnik vzljubil tako kot jaz.
Treba je vzeti na znanje da so to moji opisi,moja opažanja skozi leta in čas.Da jih gojim na več kot 600mnv in da se večkrat zgodi da se moje pisarije ne ujemajo z opisi botanikov in žlahniteljev ki to največkrat počnejo v optimalnih pogojih.

Uživajte v morju barv in mavrici okusov.

3 komentarji:

  1. Hvala za ves tvoj trud glede opisov in fotk. Si mi dala spet idejo kako si označiti in zapisati sorte, ki sem jih letos vzgojila in ki jih želim še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uau! To pa je zbirka! Gledam z odprtimi usti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ostala brez besed! Glede Na to, da sem Na drugi strani Blok so navodila in izkušnje zakon :-) Hvala !

    OdgovoriIzbriši