Marelic je zdajle zunaj v izobilju.Stojnice na tržnici se šibijo pod njihovo težo,v supermarketih so akcije in super akcije,.........
Jaz sicer še vedno prisega na domače,nabrane pri kmetu ali sadjarju.
Recept je najbrž od moje none,vsaj knjiga in zapiski so njeni.Gre pa nekako takole:
~marelice
~1kg"cukra"
~2,5 litra vode
~vanilijev sladkor
~žlica citrone
Marelice operemo in počakamo da se temeljito posušijo.
Kozarci naj bodo res sterilno čisti in pokrovčke razkužimo.Nona jih je zbrisala kar z krpo,namočeno v domač šnopc.
Suhe marelice razpolovimo,če so velike jih damo na četrtine in zložimo v kozarce.
Sladkor raztopimo v vodi,zavremo ,dodamo vaniljo ali vanilni sladkor ter citronko(nona je uporabljala tisto v kockastih škatlicah).
Marelice zalijemo s sladko tekočino do roba kozarca in še vroče zapremo.
Kozarce zložim v pekač z višjim robom,dolijem vodo in pasteriziram.1 ura na 90° stopinjah.
Jaz kozarce pustim v pečici kar čez noč da se počasi ohlajajo.
lep petek vam želim
Njami, marelice! :-) Hvala za recept. Jaz bom pa danes kuhala marmelado.
OdgovoriIzbrišiAli mi lahko pomagaš s kontaktom za kakšne domače?
OdgovoriIzbrišiLp, Simona
Poišči jih na netu ali fb:DOMAČI PRIDELKI.
IzbrišiFantje vozijo okrog samo domače sadje in zelenjavo,velikokrat vzamem pri njih.