Tudi če jo v kuhinji ne uporabljamo je lepa dekorativna rastlina .
Kako so moje sadike prišle na naš vrt se niti ne spomnim več,imamo jo od kar pomnim.
Iz njenih stebel skuham kompost,marmelado ali sirup.
Tole je recept za Rabarbarin sirup:
~stebla rabarbare
~sladkor
~citronka ali sok limone /limete
Liste rabarbare nežno spulimo (ne režemo)
Steblo operemo,lahko tudi olupimo,sploh če so stebla starejša.Mlada stebelca samo narežemo na cca 4 cm .
Sama sestavin ne tehtam,delam po občutku.
Na en šop stebel dam cca 1 liter vode in slab kilogram sladkorja.
Stebla dam v hladno vodo,segrevam do vretja,dodam sladkor in vrenje zmanjšam.Segrevam samo toliko da se sladkor raztopi in stebelca počasi omehčajo .
Ko iz stebel postane ena lepa omakca vse skupaj precedim ,dodam citronko,in vroče polnim v steklenice.
Seveda so uporabni tudi listi rabarbare.
Z vročo vodo jih poparimo in pustimo 24 ur.Tekočino uporabimo proti ušem na vrtu.
Hvala za tale zapis. :-)
OdgovoriIzbriši