sobota, 2. junij 2018

Rabarbara v kuhinji & vrtu

Rabarbara je ena taka hvaležna trajnica ki je uporabna tako v kuhinji kot na vrtu.





Tudi če jo v kuhinji ne uporabljamo je lepa dekorativna rastlina .
Kako so moje sadike prišle na naš vrt se niti ne spomnim več,imamo jo od kar pomnim.
Iz njenih stebel skuham kompost,marmelado ali sirup.

Tole je recept za Rabarbarin sirup:
~stebla rabarbare
~sladkor
~citronka ali sok limone /limete

Liste rabarbare nežno spulimo (ne režemo)





Steblo operemo,lahko tudi  olupimo,sploh če so stebla starejša.Mlada stebelca samo narežemo na cca 4 cm .

Sama sestavin ne tehtam,delam po občutku.
Na en šop stebel dam cca 1 liter vode in slab kilogram sladkorja.
Stebla dam v hladno vodo,segrevam do vretja,dodam sladkor in vrenje zmanjšam.Segrevam samo toliko da se sladkor raztopi in stebelca počasi omehčajo .
Ko iz stebel postane ena lepa omakca vse skupaj precedim ,dodam citronko,in vroče polnim v steklenice.








 Seveda so uporabni tudi listi rabarbare.


Z vročo vodo jih poparimo in pustimo 24 ur.Tekočino uporabimo proti ušem na vrtu.




1 komentar: